• Tămășeu, județul Bihor, România
  • Call Us Today : +40 772 010 499

Topul fructelor exotice: Kumquat – portocală în miniatură

Topul fructelor exotice: Kumquat – portocală în miniatură

Bună ziua!

Astăzi vorbim despre KUMQUAT, ca și plante, dar nu numai: prezintăm beneficiile, de unde vine și cum putem folosi fructul.

Fructul kumquat este, în esență, o portocală în miniatură în ceea ce privește aspectul și într-o anumită măsură, gustul. Diferența fundamentală între cele două nu este însă dimensiunea, ci faptul că fructele kumquat sunt singurele fructe citrice din lume care se consumă cu tot cu coajă.

Grădina Gabico - LICHIDARE DE STOC! Comanda online citrice în ghiveci la cel mai bun preț!
Grădina Gabico – Fructele kumquat sunt singurele fructe citrice din lume care se consumă cu tot cu coajă.

Istoric:

Kumquat este un fruct nativ zonei Asiei de Sud și regiunii Pacificului. Denumirea fructului provine din cuvintele cantoneze kam kwat care înseamnă ,,portocală de aur’’. Cea mai veche referință la acest fruct poate fi întâlnită în literatura chineză în secolul 12. Fructele kumquat au fost cultivate multă vreme în India, Japonia, Asia de sud-est, Filipine si Taiwan.

A fost introdus în Europa de către Robert Fortune în 1846. Fructul a fost introdus în America de Nord la sfârșitul secolului 19. Deși la început a fost crescut în scopuri ornamentale, datorită creșterii populației si a economiei asiatice, kumquat a început să fie crescut și în scopuri comerciale.

Unde crește kumquat?

Plante crește atât în zone cald cât și în zone cu climă temperată. Deși are nevoie de veri călduroase (între 25 și 38 celsius), poate rezista iarna la temperaturi de până la -10 celsius.

Cum se aleg fructele kumquat?

Selecția acestor fructe nu este una foarte dificilă. Tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că fructele nu sunt foarte moi sau zbârcite și că fructele au o culoare portocalie aprinsă, întrucât nuanța verde este un indicator ca fructul nu este suficient de copt.

Aspect kumquat:

Mărimea fructului, asemănător ca și mărimea unei măsline mari. Coaja sa este de culoare portocalie și are o formă ovaloidă. Kumquat seamănă cu o portocală alungită în miniatură. Diferența este că, spre deosebire de portcale fructele kumquat se consumă cu tot cu coajă, acesta fiind singurul fruct citric din lume a cărui coajă este comestibilă.

Kumquat proprietăți:

Kumquat e plin de vitamine și nutrienți, fiind, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre. Ca în cazul tuturor fructelor citrice, kumquat conține o cantitate însemnată de vitamina C.

Acest fruct conține vitaminele: A, C, E, B6, thiamină, riboflavină, niacină și colină. Kumquat conține, de asemenea, și multe minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și mangan.

Kumquat beneficii:

Consumul de kumquat prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea organismului și anume:

  • Îmbunătățește sistemul imunitar – Datorită conținutului lor ridicat de vitamina C, fructele kumquat îmbunătățesc răspunsul antiviral al organismului, ajutându-ne să luptăm mai eficient cu răceala, gripa sau alte boli de acest fel.
  • – Combate constipația – Fiindcă se consumă cu tot cu coajă, aceste fructe aduc un aport ridicat de fibre în organism, care ajută la mișcările tractului digestiv și previn consipația.
  • Înfrumusețează pielea – Conținutul ridicat de vitamina C din fructele kumquat stimulează producția de colagen a organismului. Colagenul este o proteină care ne ajută la menținerea integrității structurale a vaselor sangvine și a pielii, întârziind apariția ridurilor.

Cum se consumă fructele kumquat?

Fructele kumquat se consumă ca atare, cu tot cu coajă. Puteți, de asemenea, să le adăugați la salate, la prăjituri și chiar la sosuri. Coaja lor are un gust dulce și foarte aromat, care se îmbină perfect cu miezul acrișor, al fructului. Gustul fructelor este foarte asemănător cu cel al portocalelor, însă este mult mai concentrat, iar coaja lor dulce le dă o savoare inedită.

PRODUSE SIMILARE:

Vrei să vezi mai multe articole și să acumulezi mai multe cunoștințe? Acest articol este oferit gratuit, însă poți susține gabico.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

Vă mulțumim pentru vizita în grădina noastră și vă dorim o experiență cât mai plăcută cu produsele noastre!

Vă Salut, echipa Grădina Gabico.

Dacă vrei să primești zilnic ofertele noaste, abonează-te!

Alătură-te celorlalți 859 de abonați.

Lasă un răspuns...