• Tămășeu, județul Bihor, România
 • Call Us Today : +40 772 010 499

Citrice: Ghid de îngrijire | Grădina Gabico | Tel:0772010499

Citrice: Ghid de îngrijire

Îngrijirea citricelor este mai ușoară decât ai crede, dacă respecți câteva principii de bază. Iți propunem următorul ghid de îngrijire pentru citrice – lămâi, mandarin – calamondin, kumquat, portocal, clementin, grapefruit, limequat, chitră sau măslin în ghiveci.

Amplasare: lângă o fereastră sau alt loc cât mai bine luminat. O expunere bună la soare favorizeaza înflorirea și dezvoltarea armonioasă a plantei, însă „obișnuirea” plantei proaspăt achiziționată cu soarele ar trebui făcuta treptat, pentru a evita șocurile.

În sezonul cald, plantele pot fi ținute și crescute afară, tinând cont însă de intensitatea soarelui și dimensiunea ghiveciului. Plantele de mici dimensiuni, vor avea un ghiveci mic – ceea ce implică o uscare foarte rapidă a substratului și necesitatea unor udări frecvente și abundente, daca sunt crescute în soare direct pe perioada verii.

Este esențial ca în sezonul rece plantele să fie ferite de surse de căldură (de ex. calorifer) sau surse de frig (de ex. o fereastră care se deschide des, curenți de aer rece). MARE ATENȚIE!

Dacă vrei să primești zilnic ofertele noaste, abonează-te!

Alătură-te celorlalți 869 de abonați.

Udarea va fi adaptată în funcție de microclimat (în special temperatura ambientală) și substrat. În mod ideal, irigările se fac atunci când substratul este complet uscat. Udările prea frecvente duc la putrezirea rădăcinilor și plante afectate iremediabil. Udările prea rare duc la îngălbenirea și uscarea frunzelor – o planta care are nevoie de apă prezintă frunze vizibil lăsate/deshidratate.

Fertilizare:

 • – este nevoie de o fertilizare corectă pentru că planta să prospere, să se dezvolte și să producă fucte;
 • – în perioada de creștere, din Aprilie – Mai până în Septembrie – Octombrie, se va fertiliza săptămânal, folosind un îngrășământ conceput pentru citrice. Pentru restul anului este suficientă o singura fertilizare pe lună – sau fertilizările pot fi oprite complet – acest aspect va fi evaluat în funcție de microclimatul spațiului în care sunt crescute plantele peste iarnă.

Tundere:

 • – tunderea citricelor se va face în funcție de necesitate și de stadiul plantei, evitând perturbarea ciclului natural de înflorire și fructificare. Tunderea are drep scop întinerirea plantei și aspectul (atât estetic cât și practic) plantei.
 • – tunderea ar trebui făcută atunci când planta se află în repaus vegetativ, sau atunci când prezintă părți uscate/afectate de dăunători.

Replantare:

 • – în ciuda faptului că citricele necesită o îngrijire redusă replantarea efectuata primăvară, poate ajută la menținerea sănătății plantei;
 • – există doua abordari – fie replantarea într-un ghiveci mai mare sau pur și simplu înlocuirea unei părți din substratul inițial (improspatarea solului) din ghiveciul în care planta deja se află (de preferat cu minimă intervenție asupra rădăcinilor). În timpul acestui proces se pot elimina rădăcinile degradate (dacă există). Mutarea într-un vas mai mare presupune alegerea unui ghiveci cu aproximativ 2-3 cm mai mare decât cel inițial – recipientul nou va oferi mai mult spațiu pentru dezvoltarea sistemului radicular.‌‌ Apoi se pune substrat proaspăt în partea de jos a vasului sau bile de argila, suficient încât planta sa fie ridicată la nivelul corect din partea superioară. În final se adaugă substrat în jurul marginilor, împingându-l ușor cu degetele. Reține: nu compacta prea mult substratul nou – trebuie să rămână permeabil, astfel încât sa permită dezvoltarea rădăcinilor noi.
 • – la replantare, se va folosi un substrat special pentru citrice.

Printre posibilii dăunători, se numără afidele, păduchii testosi, păduchii lănoși, thrips și acarienii (paianjenul roșu, fiind cel mai comun și agresiv).

Există și tratamente biologice sau homemade, însă eficiența lor este discutabilă sau nedemonstrată științific.

O verificare periodică a plantelor va face minuni – examinează în mod regulat frunzele și aplică imediat tratamentul fitosanitar necesar în cazul în care apar dăunători. Cu cât aceștia sunt identificați mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a scăpa de ei, fără daune permanente/semnificative asupra plantelor. În stadiile incipiente pot fi indepartați prin culegerea manuală sau prin curățarea frunzelor cu un jet de apă – însa aceasta este o soluție temporară, până la aplicarea tratamentului fitosanitar adecvat.

Tips and tricks:

 • – citricele obișnuiesc să piardă fructele și o mare parte din foliaj atunci când au parte de o fertilizare deficitară sau un substrat nepotrivit/îmbătrănit (cu retenție prea mica sau prea mare de apă, lipsit de minerale, etc.). În general, fructele se pierd atunci când planta prezintă o lipsa de fier sau deficiente serioase de îngrijire.
 • – unele articole și unii crescători susțin că încorporarea unor cuie simple din fier în ghiveci asigură citricelor un aport natural de fier, cu eliberare treptată. O astfel de teorie nu a putut fi demonstrată – în timp ce aceasta procedura nu poate dauna plantei, îti recomandăm totuși să folosești un fertilizant conceput pentru citrice.
 • – la fiecare replantare, așează pe fundul ghiveciului un strat de bile de argila, piatră ponce sau pietriș simplu, pentru un drenaj mai bun;
 • – plantele crescute în spații interioare pot fi polenizate folosind o pensula fină, cu care veți atinge centrul fiecărei flori. Citricele nu au nevoie neaparat de o astfel de procedura, fiind în general autofertile – însă acest efort poate îmbunătăți recolta (cantitatea de fructe);

Vrei să vezi mai multe articole și să acumulezi mai multe cunoștințe? Acest articol este oferit gratuit, însă poți susține gabico.ro cu o recenzie aici:

Google: Recenzie pe Google

Facebook: Recenzie pe Facebook

Vă mulțumim pentru vizita în grădina noastră și vă dorim o experiență cât mai plăcută cu produsele noastre!

Vă Salut, echipa Grădina Gabico.

Dacă vrei să primești zilnic ofertele noaste, abonează-te!

Alătură-te celorlalți 869 de abonați.

Lasă un răspuns...